Bezlepkář na cestách
Bezlepkář (celiak) na cestách
Je to komplikace, ale ne neřešitelná. Spousta věcí platí stejně jako doma - vysvětlovat, vysvětlovat, obrnit se trpělivostí, nepřipadat si jako že obtěžuji ale zároveň být podezíravý, zda při výrobě jídla nedochází ke kontaminaci lepkem. Snažit se, ale nezbláznit se z toho.
země, kde se nedomluvím - co nejpodrobněji rozepsaná cedulka v místním jazyce. Začít od jednoduššího, nesmím mouku, chleba. Dále že to obsahují i další potraviny, u nichž je třeba prohlédnout složení. Škroby v rozvojových zemích moc nechápou. Upozornit na omáčky, kečupy, olej ve kterém se smaží, kontaminaci nástrojů. Vždy se ujistit, zda personál rozumí, "no wheat" často zaměňováno za "no meat, vegetarian"
vypsat si v místním jazyce a písmu všechna slova, která indikují lepek a můžou se objevit na obalech potravin
v rizikovější zemi vždy vlézt do kuchyně, bývá to mnohem menší problém ze strany personálu, než se dožadovat vstupu do kuchyně v Evropě a udělat si názor, zda je provoz bezpečný nebo ne, případně na celou přípravu dohlédnout
organizace expedice tak, aby šlo co nejvíce jídla vzít z ČR, zřízení depa, kde se potraviny vyzvednou např. po týdnu v nějakém bodě, přes který se pojede. Dovézt ty potraviny, které bude na místě problém sehnat.
co jde sehnat všude: ovoce a zelenina, sýr, vejce, konzervy rybiček, rýže
hlásit do všech ubytování předem a nechat si potvrdit při příjezdu, že o tom vědí, lhůta u aerolinek je min 24 hodin, někdy i 3 dny předem (bezlepková strava často není dostupná na vnitrostátních a někdy i kratších letech po Evropě)
situace mimo Evropu: rusky mluvící svět včetně středoasijských republik tuto dietu celkem chápe a jde vysvětlit alergii na "pšeničnaja muka", celkem bez problémů byl Omán (tam vaří Indové rýži), složitější zbytek arabského světa, Izrael a Srí Lanka a největší problémy v Japonsku kvůli komunikaci a Turecku, kde je mouka technologicky naprosto ve všem a v rýži je těstovina.
Lepkem můžou být kontaminovány potraviny, u kterých by to člověk vůbec nečkal. Někdy je nejlepší přípravu nejdříve pozorovat, až pak zkoušet objednávat.